O sny sa treba starať

     Keď som začala písať tento článok, vôbec som nevedela o čom bude. Popri jednej z mojich prechádzok so synčekom Jakubkom, ma napadol len jeho názov. Nemala som ani najmenšie tušenie čo by mal obsahovať a akým smerom viesť jeho pointu. No stále mi behali v hlave slová jeho názvu – „O sny sa treba starať“. A tak išlo pár dní, týždňov, kedy nastal čas sadnúť si za počítač….

dreamcatcher, native american, spider web-1082228.jpg

     Najskôr si ujasníme o akých snoch bude v tomto článku reč. Možno niekoho napadnú sny, ktoré sa nám snívajú v noci. Tie majú síce tiež svoje opodstatnenie a starať o ne sa dá takisto (napríklad prostredníctvom lucídneho snenia). Avšak ja sa chcem venovať téme ŽIVOTNÝCH SNOV. Životných prianí, predstáv a túžob našej duše. A aj tomu, ako sa o ne starať.  

     Rodíme sa ako bytosti z mäsa a kostí, ktoré oživuje naša duša. Postupne otvárame oči a zisťujeme, že tie ruky a nohy ktoré tak často vídame pred svojimi očami, sú naše. Wow, veľká to vec! Celkom bezbranní a úplne odkázaní na rodičov prichádzame na tento svet aby sme naplnili svoj potenciál. To je úloha, kvôli ktorej príde na zem znova a znova duša.

     Avšak ešte pred tým, ako sa „narodíme“, máme plán. Niekto chce prekonať strach z výšok, niekto si chce založiť rodinu, v ktorej sa bude cítiť bezpečne a milujúco, niekto si chce urobiť kariéru a vydať sa svetom celoživotného vzdelania, niekto chce dosiahnuť permanentný pokoj v srdci. Každý snívame o inom. Avšak narodíme sa rodičom a do spoločnosti, ktorá častokrát formuje náš život tak, že zabudneme na to odkiaľ sme a vlastne kvôli čomu sme sem prišli.

A tak čas plynie…

     Intuitívne, počas celého nášho života na zemi, vyhľadávame miesta, ľudí a situácie, ktoré nás majú doviesť k naplneniu potenciálu našej duše. Tiež tomu môžeme hovoriť i „k splneniu našich snov“ 😊 Vedie nás k tomu naša intuíciu, nás vnútorný hlas, ktorý sme častokrát potlačili v snahe zapadnúť do mentality pozemskej spoločnosti.

     Avšak ako ide čas, z hĺbky srdca nás to kope stále viac a viac a pokiaľ prestaneme ignorovať toto vnútorné volanie, náš život začne naberať úplne iný smer aký sme mu dovtedy dali. Staneme sa šťastnejšími, doslova budeme žiariť! A to všetko kvôli tomu, že sa budeme s tým, s kým nás to baví, budeme robiť prácu ktorá je pre nás zmysluplná v každom smere, budeme navštevovať miesta, ktoré nás obohatia o nové skúsenosti a pod.

     Keď prestaneme byť v úlohe obete a začneme si vedome tvoriť náš život, naše sny sa postupne stanú skutočnosťou. Začnú mať stále jasnejšiu a jasnejšiu podobu. Zrazu vieme akú profesiu chceme vykonávať, v akom dome bývať, kde sa vydávať, koľko detí mať, kam ísť na dovolenku či aký zážitok zažiť. No mnoho ľudí si zhmotnenie svojich prianí predstavuje ako cieľovú rovinu. Ale nie je to však tak. Totižto…

…o sny sa treba i starať 😊

     Je veľmi dôležité aby čokoľvek, po čom sme túžili a splnilo sa, sme vedeli i správne „obhospodarovať“. A tým nemám na mysli upratávanie vysnívaného domu či nakupovanie oblečenia pre vytúžené dieťa. Mám na mysli „duchovné obhospodarovanie nášho sna“. Teda to, ako k nemu pristupovať po tom, ako sa už splnil.

Ako sa teda starať o svoje sny?

VĎAČNOSŤ
Sme zvyknutí preukazovať vďaku do tej doby, pokým nedostaneme to, po čom túžime. Vďačný by však človek mal byť i potom, ako dosiahne to o čom sníval. Prečo? Jednoducho keď nie si vďačný / vďačná, tvoje ego prehlušuje pokoru voči manifestácií snov, a tvoj sen sa môže pomaly začať strácať. A preto by sme mali by sme byť vďační po celú dobu trvania nášho sna. Pretože kedykoľvek sa môže stať, že zdravie sa naruší, vzťahy sa naštrbia či sa ocitneme v situácií, ktorá nás prinúti vytúžený dom predať. A tu sa posúvame k ďalšiemu bodu, ktorý s vďačnosťou úzko súvisí…

NEBRAŤ NIČ AKO SAMOZREJMÉ
Ľudia si zvyknú na dobré i na to zlé, vravieva sa. Ľudia si však zvyknú na čokoľvek. Či je to šéf, ktorý nás vo vysnívanej práci šikanuje alebo vzťah, po ktorom roky túžili a naplnil sa. Ak však stratíme prvotnú iskru, to nadšenie, ktoré poháňalo našu túžbu, i po tom, ako sa zhmotnila, môže sa nám zdať, že náš sen „vybledne“ (v tom lepšom prípade) alebo sa opäť začne pomaly vytrácať z nášho života (v prípade horšom). Preto by sme mali brať všetko (nie len) to, čo sa nám splnilo ako výnimočnú vec. A nebrať to ako samozrejmosť. Život je pestrofarebný avšak vyfarbujeme si ho my.

REŠPEKT K ŽIVOTU
I napriek tomu, že sa nám jeden či viac snov už splnili, mali by sme sa mať na pozore aby sme nespadli do pasce ega. Do pasce, kedy môžeme nadobudnúť pocit, že sme niečo viac, že sa nám viac darí, že sme lepší či si viac zaslúžime ako ostatní. Život odmeňuje každého podľa jeho myšlienok, názorov a činov a tak sa môže ľahko stať, že na základe nášho egoistického postoja po nadobudnutí práce snov, sa náš sen rozplynie a samy sa ho týmto postojom vzdáme.

Slivovica v homeopatii? Prečo nie.

     Žijem v kraji, v ktorom na slivovicu ľudia prisahajú. Na Myjavsku sa slivovica používa zvnútra i zvonka, i keď na ten druhý účel môžeme používať i nekvalitnú slivovicu. Tá vyteká na začiatku a tiež i na konci procesu pálenia. Zvonka sa používa či už ako prísada alebo hlavná zložka rôznych mastí a obkladov. Zvnútra nám, mimo iného, slúži i ako gro pre výrobu tinktúr.  
     V tomto článku sa však zameriam na využitie slivovice v homeopatii.

     Väčšina homeopatov pozná spôsob výroby homeopatického lieku z učenia a praxe zakladateľa homeopatie, Samuela Hahnemanna.

     V skratke, pôvodná receptúra používa destilovanú vodu a lieh na výrobu homeopatika. Východzia látka, teda tá, ktorú chceme na výrobu homeopatika použiť, sa zmieša s 99 dielmi destilovanej vody s liehom. Následne sa dôkladne pretrepe. Toto pretrepávanie je veľmi dôležitou časťou samotného výrobného procesu. Dynamizuje energiu, ktorú so sebou východzia látka prináša a maximalizuje jej účinok. Jedna stotina takto pretrepaného roztoku sa prenesie do čistej fľašky, kde ju opäť zmiešame s 99 dielmi destilovanej vody s liehom a znova pretrepeme. Tento postup opakujeme viac krát, a to podľa toho akú potenciu chceme vyrobiť.

     Spôsob, o ktorom Vám chcem povedať kedysi definoval posledný mohykán českej predvojnovej homeopatie, MUDr. Evžen Prokop. A ten pri svojom výrobnom postupe používal práve slivovicu.  Jedná sa tzv. rýchlu homeopatiu. Prečo práve rýchlu, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch nižšie.

Postup výroby homeopatika MUDr. Evžena Prokopa
     Do pravej slivovice (postačí 15ml) dáme 1 kvapku bylinného thé alebo tinktúry a potom začneme slivovicu homeopaticky dynamizovať. A to tak, že s ňou 24 – krát prudko trhneme zhora nadol v natiahnutej ruke, pričom pri poslednom trhnutí ešte navyše pridáme prudké pritiahnutie ruky k telu. Akoby sme chceli niečo utrhnúť. Slivovicu potom nalejeme naspäť do pohárika a vypijeme. Na jeden hlt.
     Toto homeopatikum užívame ihneď po prebudení, teda nalačno. Ľudia, ktorí slivovicu až tak dobre neznášajú, to môžu zapiť dúškom destilovanej vody. Na zapitie je nutné používať výhradne destilovanú vodu, nič iné nie je vhodné.  
     Tento spôsob homeopatickej liečby je účinný v mnohých prípadoch. Napr. 1 kvapôčka švédskych bylín dokázala pomerne rýchlo zlepšiť trávenie, 1 kvapôčka alchemilkovej tinktúry odstránila gynekologické problémy a jedna jediná kvapka imelovej tinktúry dokáže korigovať mierne zvýšenie krvného tlaku. Avšak všeliek to nie je.

Slivovicová urinoterapia
     Pokiaľ onou povestnou kvapkou bude náš vlastný ranný moč, podľa MUDr. Prokopa, získame všeobecný imunomodulátor a detoxikans. No treba i uviesť, že pri tejto liečbe je nutná vegánska strava. S prižmúrením jedného oka strava vegetariánska a s prižmúrením oboch očí je možné raz za čas si dopriať kúsok mäsa.
     Slivovicová urinoterapia má však význam iba pri praktizovaní dostatočne dlhej doby, a tou sú minimálne 3 týždne. Horná hranica stanovaná nie je.

Terapia morskou soľou
     Pripravíme si iný ako smaltovaný hrniec. Na sporáku v ňom dokonale vysušíme 7 polievkových lyžíc morskej soli. Túto soľ dáme do 1 litra slivovice v sklenenej fľaši. Niekoľkokrát pretrepeme tak, aby sa soľ dobre rozpustila. Prípravok je hotový. Pred samotným použitím už nie je nutné viac pretrepávať.
     Ráno a večer ním potierame spánky, prípadne iné miesta, s ktorými máme problém. Pokiaľ chceme prípravok používať zvnútra, je nutné ho nariediť. To urobíme 2 dielmi destilovanej vody na 1 diel prípravku. Narieďujeme tesne pred použitím. Obvyklou dávkou je 1 čajová lyžička riedeného roztoku 2 – 4 krát denne. Takto nariedený prípravok používame na ekzémy, očné a ušné choroby, silné prechladnutia, chrípku, brnenie prstov a mnohé iné. Oplatí sa vyskúšať 😊

     Na záver je nutné pripomenúť, že používame výhradne takú slivovicu, ktorú keď rozlejeme na porcelánový tanierik a zapálime, tak horí. Pokiaľ nehorí, je buď príliš riedená, alebo je to tzv. šmejd 😊

Na zdravie!  

Pôrod s homeopatiou

     Nebolo tomu dávno, čo sa malý Kubko ocitol na sále Myjavskej pôrodnice, na mojej hrudi. Ten krásny pocit, kedy sa žena stane matkou, je tak intenzívny, že ho s jeho hĺbkou emócií ktoré so sebou prináša, neprekoná nič iné na svete. Každá žena, ktorá je matkou, si vie isto so slzami dojatia a pokory vybaviť moment, kedy priviedla svoje dieťatko na svet. Čo všetko tomu predchádzalo, čím všetkým si musela prejsť, nie len na pôrodnej sále ale i počas samotného trvania tehotenstva.

     Žena si vie i po rokoch od pôrodu živo vybaviť moment, kedy pocítila to neuchopiteľné šťastie a úľavu zároveň. Úľavu, že už to má za sebou. Úľavu, že už konečne môže byť so svojim dieťatkom a pevne ho držať v náručí. Úľavu, že všetko dopadlo v poriadku. Úľavu, pretože zrazu prestali všetky tie bolestivé kontrakcie, sťahy a návaly, ktoré sprevádzali zrod nového života na tento svet.

     Každá žena vníma tehotenstvo inak. Tak ako i každé tehotenstvo má svoje „špecifiká“ v podobe neraz nepríjemných a bolestivých prejavov tela.

     Teraz, keď už je tomu pár týždňov od pôrodu môjho syna, a moje telo sa dostalo do „akej – takej formy“, Vám chcem priblížiť akou veľkou pomocou mi bola práve homeopatia pri zvládaní zdravotného nepohodlia pred a krátko po pôrode😊

Tehotenstvo
     Je pravda, že moje tehotenstvo bolo skôr bezproblémové a prebiehalo hladko, no nevyhla som sa ani ja tým „typickým“ bolestiam žalúdka. Bolestiam, kedy žalúdok jedlo dostatočne netrávi. Kedy som pociťovala nevoľnosť kedykoľvek počas dňa. Miestami ma pálievala i žáha, žalúdok mi produkoval viac kyseliny a sprevádzalo ma i častejšie grganie, ktoré nebolo veľmi uľavujúce. V takýchto prípadoch mi bolo nápomocné homeopatikum Nux Vomica. Toto homeopatikum dokázalo zvládnuť i moju nepravidelnú zápchu, kedy som mala pocit, že každé nutkanie je neúčinné. Nux Vomica teda dokáže rozbehnúť trávenie z jednej i z druhej strany 😊

     Na konci tehotenstva, v poslednom mesiaci, som sa často cítievala ako „zbitý pes“. Nevládala som robiť nič iné okrem nutných činností zabezpečujúcich chod domácnosti a svojho dňa. Z nevysvetliteľných (??) dôvodov boli i dni, kedy mi poskakovala energia hore a dole. Ten pocit, akoby som deň pred tým ubehla maratón a teraz ma bolí celý človek, mi perfektne pomáhala zvládnuť Arnica. Vždy mi bola nápomocná v situáciách kedy ma každý jeden pohyb bolel a moje telo zažívalo stav dobitosti, stav veľmi podobný svalovici po náročnej turistike.

Chce to dať sa i duševne do pohody
     Vždy som vedela akú dôležitú úlohu zohráva myseľ a vnútorné nastavenie človeka. Nie len pri zvládaní záťažových situácií ale i v tvorení si života samotného.
     Mesiac pred tým, ako sa Jakubko vypýtal na svet, som trávila veľa času meditáciami. Intenzívne som sa spájala s jeho dušou a v meditáciách sme sa spolu zžívali s novým spôsobom života, ktorý nás čakal. Teraz môžem potvrdiť, že to naladenie sa na energiu nového života a krízovej situácie ako je pôrod, sa mi vyplatilo. Doslova som si ten moment vysnívala😊

…až prišiel deň D 😊
     31.5. 2021 som musela prehodnotiť svoje posledné nastavenia o tom, ako má môj pôrod vyzerať, ako by som chcela aby to všetko prebiehalo a akoby sa mal malý vypýtať na svet. Keďže sa mi už dlhšiu dobu strácala plodová voda, pristúpila som na návrh doktorov aby mi pôrod vyvolali a Jakubko mohol skôr začať prijímať plnohodnotnú stravu v podobe môjho materského mlieka.
 
     Do nemocnice som išla zbalená so svojim starostlivo vybraným „pôrodným homeopatickým balíčkom“. Homeopatiká sa v prípade pôrodu odporúčajú užívať až po klystíre. Ja som začala až keď nastali tie menej znesiteľné kontrakcie, posledné 2 hodiny.

     Najskôr to bolo homeopatikum Actea Racemosa 9CH, ktoré som použila na zmiernenie intenzívnych bolestí v slabinách, bolestivosti sťahov maternice a krížov. Neskôr som si dala i Cuprum metallicum 5CH, ktoré zmiernilo moju celotelovú kŕčovitosť. Pre mňa osobne stačili počas prvej doby pôrodnej tieto dve, no v zálohe som mala i ďalšie.

     Veľmi vhodné sú i Arnica montana 9CH, ktorá odstraňuje únavu a napomáha celkovej regenerácií organizmu. Je vhodná i pre novorodenca, ktorý má akúkoľvek modrinu. Caulophyllum thalictroides 5CH vie pomôcť v prípadoch, kedy sa žena nedostatočne otvára a doslova „nakopne“ otváranie bránky. Gelsemium sempervirens 9CH vie zasa znížiť napätie z očakávania.

     Homeopatiká odporúčam užiť vo vyššie uvedených potenciách, a to 3 granulky z každého. Pre niektoré ženy je praktickejšie keď si ich rozpustia vo fľaške s vodou a počas kontrakcií popíjajú.  


Obdobie krátko pred pôrodom
     Posledné homeopatikum pred samotným pôrodom, ktoré som užila bola Coffea cruda 200CH, ktoré sa užije čo najneskôr ako je to možné, resp. ako sa žena presúva na pôrodný sál. Coffea dokáže krásne uvoľniť svalstvo nie len v oblasti maternice a samotného podbruška, ale dokáže zrelaxovať celé telo a urobiť ho „poddajnejším a oddanejším“ samotnému pôrodu. Týmto homeopatikom vieme predísť i nástrihu hrádze, ktorý je pre mnohé ženy veľkým strašiakom pôrodu (tak ako bol i pre mňa😊).

Obdobie po pôrode
     Akonáhle je to možné, po samotnom pôrode sa podá Arnica 200CH, ktorá rapídne zníži popôrodnú slabosť, únavu a vyčerpanie. Dodá žene potrebnú energiu na úrovni fyzickej i psychickej, aby bola schopná fungovať vo svojom novom živote kedy ju bábätko potrebuje. Arnica 200CH sa môže v prípade priveľkého vyčerpania podať i deň po pôrode.

     Deň po pôrode sa začne podávať homeopatikum Bellis Perennis 30CH, jedna globuľka denne, po dobu 5 dní od pôrodu. Homeopatická sedmokráska slúži na celkovú regeneráciu dutiny brušnej, je neoceniteľná najmä v prípade ťažších pôrodov kedy je potrebný napr. i cisársky rez. Tiež napomáha oslabenému močovému mechúru k skorej regenerácií.

Naštartovanie dojčenia
     Keďže ako jedna z vecí, ktoré som si dala za prioritu bolo dojčenie bábätka, chcela som aby sa mi mlieko spustilo čo najskôr po pôrode. Aby malinký nemusel papať to práškové z obchodu. V tomto mi bol veľmi nápomocný Ricinus Communis 5CH, ktorého 5 granuliek približne 3x denne som užívala od prvého dňa po pôrode. Liek je prvou voľbou a je vhodné ho užívať vždy počas dojčenia pokiaľ sa maminkám začne nedostatočne tvoriť mlieko. Takisto je vhodný pri pocite duševnej a telesnej slabosti, či vyčerpania.
     Chcela by som ešte spomenúť, že pokiaľ niektorej mamine nezaberie Ricinus, druhou voľbou lieku je Urtica Urens 5CH. Pri tomto lieku môžu byť prsníky opuchnuté a citlivé.

     Obzvlášť pri dojčení je podstatné dodržať potencie, pretože nízke potencie (5CH) dojčenie naštartujú avšak vyššie (ako je 30CH) pomáhajú dojčenie ukončiť.
 

     Pokiaľ máte pri pôrode svojho partnera, maminu či dulu, môžete im dať všetky tieto zázračné globuľky do vrecka a kedy si poviete, vtedy Vám ich vedia dať. Takže o správne načasovanie máte postarané 😊




Život …

Niektorí ľudia veria v posmrtný život, hoci veda preukázala, že …

V bruchu tehotnej ženy sa ocitli dvojičky. Jedno z nich bol malý veriaci, druhé malý skeptik.
Malý skeptik sa pýta: „Veríš vlastne v život po pôrode?“
Jeho brat odpovedá: „Áno, samozrejme, je predsa celkom očividné, že život po pôrode existuje. Náš
     život tuto je len preto, aby sme rástli a pripravili sa na život po pôrode, aby sme boli dosť silní na to,
     čo náš čaká.“
„To je blbosť, žiadny život po pôrode predsa neexistuje. Ako by mal vlastne taký život vôbec vyzerať?“
„Ani ja to neviem presne. Ale určite tam bude oveľa viac svetla ako tu. A možno, budeme dokonca behať
     a jesť ústami.“
„To je úplný nezmysel. Behať – to predsa nejde. A jesť ústami, to je úplne smiešna predstava. Máme
     predsa pupočnú šnúru, ktorá náš živí. A mimo toho je nemožné, aby existoval život po pôrode,
     pretože pupočná šnúra je krátka už teraz.“
„Určite je to možné. Len bude všetko okolo trochu iné, než ako to, na čo sme zvyknutí tu.“
„Veď sa ešte nikdy nikto spoza pôrodu nevrátil. Pôrodom proste život končí. A vôbec, život je jedno
     veľké trápenie v temnote.“
„Pripúšťam, že presne neviem, ako bude život po pôrode vyzerať, ale v každom prípade potom uvidíme
     maminu a ona sa o nás postará.“
„Mamu?!?! Ty veríš na mamu? A kde má akože byť?“
„Veď je tu všade okolo nás. Sme a žijeme v nej, prostredníctvom nej. Bez nej nemôžeme vôbec
     existovať.“
„To je mi pekná hlúposť! Z nejakej mamy som nevidel ešte ani kúsoček, takže je jasné, že nemôže
     existovať.“
„Niekedy, keď sme úplne potichu, môžeš počuť ako spieva. Alebo cítiť ako hladká náš set. Pevne verím  
     tomu, že náš skutočný život začne až potom!“

                                                                                                                 (Prevzaté z časopisu YOU, 3/2002, str. 30)

Divoká púpava v kuchyni

      Hádam každý z nás pozná púpavu. Jej sýto žltkasté kvety na ktorých často vidieť včielky či iný hmyz sú lákadlom pre oči už zo začiatku jari. Je jednou z prvých divokých bylín, ktoré môžeme zbadať či už chtiac alebo nechtiac i v našich záhradkách. Mnohí ju považujú za burinu a žiaľ nevedia o jej jedinečných zdravotných benefitoch. Ľudia ju zväčša poznajú či už v podobe výluhu alebo medu, no v tomto článku si ju predstavíme v inej úlohe. Kedy bude jednou z ingrediencií našich jedál na tanieri 😊

     No pred tým odbočme na chvíľku k jej účinkom, aby sme vedeli prečo vôbec ju používať 😊
      Púpava je celá liečivá. Kvety, listy, stvol či koreň. Najdôležitejšími obsahovými látkami sú vitamín A (kvet a list), ktorého obsahuje dokonca viac ako mrkva. Ďalej je to vitamín C a B2 (v liste a koreni) a posledný z vitamínov je vitamín D, ktorý majú v rastlinnej ríši už len žihľavy, petržlen, ovos, avokádo a huby.

     Ďalej nám ponúka horčiny, ktoré majú tonizujúci účinky na žalúdok a iné tráviace orgány, minerály ako napr. draslík, horčík, vápnik, železo, a tiež flavonoidy. Je vhodná k liečbe reumatických ochorení. Priaznivo ovplyvňuje funkciu pankreasu, čriev, ľadvín, krvotvorných orgánov, pečene, žlčníka či žalúdku.

     Najliečivejšou časťou celej byliny je jej koreň, ktorý zbierame včasne z jari (marec / apríl) pred samotným vykvitnutím púpavy alebo neskôr na jeseň (október / november) po jej odkvitnutí. Môže byť až pol metra dlhý a často pomerne krehký, preto je potrebné pri jeho vykopávaní byť opatrný.

     Koreň podporuje trávenie, pôsobí močopudné a žlčopudne. Korene, ktoré keď použijeme či už v surovom alebo sušenom stave, prečisťujú krv a urýchľujú trávenie. Krv zrieďujú a tým sú výborným pomocníkom pre tých, ktorý majú hustú krv.
     Pražené korene púpavy sa presne tak ako korene čakanky, používajú ako náhrada kávy. Procesom praženia dochádza k tomu, že inulín obsiahnutý v koreňoch sa premení na fruktózu a karamel.

     Na jar sa zvykne robiť očistná kúra z púpavových listov. Môžeme ich používať ako šalát, posekané nasypať na chlieb, sú vhodné do všetkých jedál z tvarohu či mäkkých syrov, ba aj do každej polievky. Tiež sa odporúča čerstvá šťava z listov a koreňov. Listy zbierame pred kvitnutím.

     Čerstvé stvoly pomáhajú pri chronickom zápale pečene. Pri tomto probléme by sa malo jesť denne 5 až 6 kusov stvolov. Maria Treben odporúča cukrovkárom jesť denne, kým je púpava v kvete, až 10 kusov týchto stvolov. Stvol chutí síce spočiatku horko, avšak po pár dňoch si naň človek zvykne a nepríjemná chuť sa vyparí. Stvol je inak chrumkavý a šťavnatý 😊

     Pokiaľ zahrnieme púpavu hlinou, kvety ostanú biele (podobne ako čakankové puky, ktoré sa v tomto prípade pestujú v tme) a následne sa pridávajú do špeciálnych šalátov.

     Púpava patrí k veľmi horkým bylinám, a preto je vhodné ju kombinovať so sladšími druhmi zeleniny ako napr. mrkvou alebo paštrnákom.

     Tak šup s ňou na kuchynskú linku 😊

Mrkvový šalát s púpavovými listami:
300g mrkvy, 1-2g šálky púpavových listov, 50ml zálievky (jablčný ocot, voda, citrónová šťava), následne všetko spolu premiešame.

Šalát s rajčinami
2-3 šálky mladých púpavových listov, 3-4 rajčiny, 2 menšie cibule, olivový olej, soľ, voda korenie.
Zeleninu a listy nakrájame, pridáme asi 2 lyžičky olivového oleja, soľ a korenie podľa chuti.

Šalát s jogurtom:
2-3 šálky mladých listov, 2 téglik bieleho jogurtu, 2 lyžice nadrobno nasekanej pažítky, všetko spolu zmiešame

Púpavový likér na znižovanie hmotnosti:
150g sušeného koreňa (vykopaného na zimu kvôli vysokému podielu inulínu, 40% na jeseň vs. 2% na jar) dáme do fľaše ražného a necháme za občasného pretrepania 2 týždne lúhovať. Následne precedíme, koreň vylisujeme a prefiltrujeme. Denne pijeme pol štamperlíka pred obedom a večerou.

Niekoľko receptov od manželov Matejkových

Vysmážané púpavové kvety
20 kvetov púpavy, 150g špaldovej múky, 100ml vody, 100ml jablčného muštu/džúsu, štipka soli.
Múku a tekutiny zmiešame spolu a necháme 20min. stáť. Kvety namočíme jeden po druhom v cestíčku a osmažíme na kokosovom oleji. Vysmážané púpavové kvety sa skvele hodia k čerstvému šalátu ale i ryži.

Púpavová káva
Púpavový koreň dôkladne očistíme pomocou kefky na zeleninu. Nakrájame na cca 1cm dlhé kúsky a sušíme niekoľko dní na teplom a vzdušnom mieste. Kúsky koreňov rozložíme na pekáč a pri stredne vysokej teplote restujeme do hneda. Počas restovania korene obraciame a dávame pozor aby nesčerneli. Následne uskladníme v zatvorenom pohári a tesne pred konzumáciou namelieme podobne ako zrnkovú kávu. Zalejeme vriacou vodu a necháme 2min. lúhovať. Pri dlhšom lúhovaní káva zhorkne.

Púpavová koreňová panvica
200 g púpavového koreňa, 100 g paštrnáku, 100 g mrkvy, 3 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL kokosového oleja, 100 ml zeleninového bujónu, 1 PL medu, čierne korenie.
Cibulu a cesnak nakrájame na malé kúsky a osmažíme v kokosovom oleji. Koreňovú zeleninu nakrájame na malé kúsky a pridáme na panvicu. Zalejeme zeleninovým bujónom a necháme 10 minút povariť. Panvicu stiahneme z ohňa, vmiešame med a dochutíme soľou a čiernym korením. Ako príloha sa hodí ryža, pšeno alebo zemiaková kaša.

Púpavové karí
2 červené cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1PL kokosového oleja, 1 mrkva, 350g dyne, 100g cíceru (namočeného cez noc), 20g púpavových listov a kvetov (cca 20g), 1ú2ČL rímskeho kmína, 1ČL sladkého karí, 1 PL Tamari, 1/2 ČL soli, 1 PL papriky, 200 ml kokosového mlieka, 150 ml vody
Namočený cícer zlejeme, prepláchneme a dáme variť. Medzičasom nakrájame cibuľu a cesnak na malé kúsky. Všetko osmažíme vo veľkej panvici na kokosovom oleji. Mrkvu nakrájame na kolieska a dyňu na podlhovasté kúsky. Vložíme do panvice. Potom pridáme všetko korenie a zalejeme kokosovým mliekom a vodou. Zmes necháme cca 10min. dusiť. Uvarený cícer zlejeme a pridáme do zeleninovej zmesi. Premiešame a vypneme. Púpavu nasekáme na malé kúsky a primiešame ju do karí tesne pred podávaním (t.j. nevaríme ju s ostatnými surovinami). Extra tip: toto púpavové karí tvorí výbornú kombináciu s basmati ryžou, popr. chilli papričkou 😊

Púpavou plnená paprika
4 papriky, 200 g klíčkov (mix mungo a šošovica), 2 rajčiny, 2 PL pesta z medvedieho cesnaku alebo 20g čerstvých listov cesnaku medvedieho, 4 PL dipu z kešu orechov, 10 g púpavových listov
Rajčiny nakrájame na malé kúsky. V mise zmiešame klíčky, rajčiny, dip z kešu a pesto. Púpavu nasekáme na jemno a pridáme do zmesi, ktorou následne naplníme papriky.

Púpavové maslo
100g kokosového oleja (alebo masla), 1 strúčik cesnaku, 1/2ČL soli, 20g púpavových listov
Púpavu nasekáme na jemno. Strúčik cesnaku rozmačkáme a vmiešame pomocou vidličky do  masla alebo oleja.  

Dobrú chuť priatelia! 🙂

Špecialista menom Pohánka

Môj dedko – bylinkár, robieval „zelený elixír mladosti a večnej krásy“, ako mu vravieval. V tej dobe mi ešte zdravý životný štýl nič nehovoril a tak som s úspechom ignorovala jeho ponuku popíjať ho.

Avšak o nejakú dobu na to mi priniesol pohár semien pohánky a doslova nástojil na tom aby som si ju zasadila. Veľmi som sa tejto byline nevenovala, nikdy ma totižto neupútala. Vzhľadovo nie veľmi atraktívna, nemala ani pevnú stonku takže častokrát pri svojej výške a poveternostných podmienkach bola mierne zvalená jedna na druhej v dedkovej záhradke.

 Pripomínala mi takú neohrabanú burinu.

No semienka som si zobrala. Za jedno som nechcela odmietnuť dedkovu pomoc a za ďalšie, čosi vo mne mi hovorilo, že si ich mám zobrať. Môj zdravotný stav mi už dlhšie našepkával, že práve ona je vhodnou bylinou pre moje vtedajšie neduhy avšak ja som ju v podobe či už dedkových elixírov mladosti a večnej krásy alebo na tanieri ako prílohu k mäsu, ignorovala. Už dlhšiu domu ma sprevádzal pocit ťažkých nôh, častejšie mi tiekla krv z nosa, ľahko sa mi tvorili modriny a neskôr sa začali objavovať i metličky na nohách.

Zopár večerov pri knihách od legiend fytoterapie ako J.A. Zentricha, P. Váňu či J. Janču a pomaly som si začala uvedomovať, že táto bylinka má pre mňa oveľa väčší prínos ako sa mi na začiatku zdalo.

     A tak som o sto šesť sadila jednu várku pohánky za druhou. Aby jej bolo dostatok 🙂

Pohánka má nezastupiteľné miesto vo väčšine herbároch a právom by sa mohla označiť za špecialistu vo svojom obore 😊 Týmto sa chcem s Vami teda podeliť o krátke informácie, ktoré som popri mojom štúdiu a praxi za ten čas nazbierala.

Pohánka a rutín
     Rutín, nachádzajúci sa v pohánke, sa radí medzi bioflavonoidy (t.j. flavonoidy, ktoré majú podstatnú biologickú aktivitu). Je zložený z rutinózy, ktorá predstavuje cukornatú zložku byliny a z kvercentínu.
     Rastliny, ktoré vykazujú vyšší obsah bioflavonoidov, obsahujú súčasne i vyššiu koncentráciu vitamínu C a zároveň zvyšujú jeho vstrebateľnosť v rôznych tkanivách a orgánoch ľudského tela.

     Je vedecky dokázané, že súčasné užívanie flavonoidov a vitamínu C má antioxidačný účinok a v prekyslenom prostredí človeka ničí voľné radikály. Práve vďaka obsahu flavonoidov v pohánke spočíva jej najväčší prínos. Posilňuje krvné kapiláry, následkom čoho sa stávajú cievne steny pružnejšie, pevnejšie a menej priepustné. Mierne sa znižuje krvný tlak, riziko vzniku artériosklerózy, znižuje sa hladina cholesterolu v krvi a zvyšuje jeho vylučovanie v žlčových kyselinách.

     Pohánka je rovnako i skvelým antitrombotikom, znižuje zrážanlivosť krvi. Fixuje krvné doštičky na kolagén, na ktorého tvorbe sa i podieľa. Názov rutín je odvodený od ruty vonnej, v ktorej bol objavený. U nás sa rutín najčastejšie vyrába z nezrelej pohánky, ktorá ho obsahuje až 2%.

Rutín ako alergén
     Rutín reaguje so slnečným žiarením a pri zbere u zvlášť citlivých ľudí, je potrebné používať rukavice. Na pokožke môžu vzniknúť nepríjemné pľuzgiere, ktorým predchádza začervenanie a svrbenie postihnutého miesta.
     Bolo zistené, že domáce zvieratá (najmä ovce, ošípané a kone), ktoré boli kŕmené výlučne pohánkou strelovitou alebo tatárskou, trpia na slnku zvláštnou chorobou, tzv. fagopyrizmom (pozn. fagopyrum lat. pohánka). Avšak zmenou krmiva a ochranou pred slnečným žiarením toto ochorenie zmizne.

Pohánka v homeopatii
     Jedným z hlavných charakteristík človeka, ktorý potrebuje homeopatikum z pohánky je neschopnosť udržať na čomkoľvek pozornosť. Tento človek môže byť i nadmieru šťastný, avšak jeho myseľ je roztekaná, pôsobí protichodne až depresívne.

     Má na všetko chuť, je schopný zjesť úplne všetko, čo v prenesenom význame hovorí o tom, že je i schopný v živote všetko akceptovať. I tie najhoršie poníženia. Z dôvodu jeho neschopnosti sústrediť sa, sa môže sťažovať na problémy s učením a pamäťou. Horšie sa mu spáva a môžeme si na ňom všimnúť i to, že neustále zíva a naťahuje sa. Má veľa snov, ktoré spravidla zhoršujú kvalitu jeho spánku. Zhoršenie všetkých príznakov prichádza medzi 5-6 hodinou večer a od 5. hodiny rannej, kedy sa budieva.

     Takýto ľudia si radi pochutia na káve, pretože im dokáže pomôcť pri žalúdočných ťažkostiach. Môžu pociťovať dutú bolesť hlavy, pocit ako keby im boli oči vytláčané zo zadu z hlavy a súčasne ťahané nejakými šnúrami naspäť. Pocit, akoby mali v očiach piesok. Oči im slzia, najmä pri čítaní.

     Je tiež nutné spomenúť, že pôžitkárstvo v pohánkových koláčoch môže byť profylaktickou príčinou poškodenia pokožky. Čo nás dovádza k faktu, že ľudia, ktorí potrebujú pohánku v podobe homeopatika, často prichádzajú k homeopatovi s problémami s pokožkou ako sú napr. ekzémy, lokálne alebo celotelové svrbenia na pokožke, jej začervenania (súvislosť s alergickou reakciou na jej zložku – rutín).